donderdag 21 mei 2009

DE BIAFRA-AKTIE

Het staat mij niet meer helemaal helder voor de geest, maar ik herinner mij nog dat we op een bepaald moment een actie hebben gehouden voor Biafra. Daar heerste een enorme hongersnood en op school ontstond het idee daar wat voor te doen. Op televisie werd daar uitgebreid bij stilgestaan. Volgens mij hebben we een geldinzameling gehouden.
Ter ondersteuning is er toen een poster ontwikkeld. Daarop stond een tekening van een tang, met in de bek van de tang een Biafraantje met, ik geloof een etensbak in de hand. De bek van de tang werd opengehouden door een muntstuk.
Wie de tekening heeft gemaakt weet ik niet meer.
Dirk Helsloot heeft tijdens onze ontmoeting gezegd dat hij het niet geweest is. Wie weet het wel? Was het een van de leraren, Frits Frietman bijvoorbeeld?.
Peter Walhout

In de schoolkrant van januari 1970 vond ik een stuk van Jan Naezer over de aktie:

... Vele akties kwamen ook op onze school en in eerste instantie met het doel mensen te redden. Heel gewoon: mensen helpen. Dit alles d.m.v. het inzamelen van geld, maar tevens kwamen er andere plannen, namelijk het inrichten van etalages en het vervaardigen van affiches.
Hiervoor wil ik langs deze weg nog de heren Verkerk, Stam, Ficker en Frietman bedanken.
Laten we ons beperken tot het eerste punt, namelijk het helpen van mensen, die slachtoffer waren en nog steeds zijn!
Dit kost geld, en al zijn wij dan nog zo progressief en anti-materialistisch en al dit soort dingen meer, kom niet aan onze portemonnaie, want het gevolg daarvan is dat we dan iets van ons eigen genoegen voor korte tijd moeten laten staan.
En dat is moeilijk, verrekte moeilijk.
Misschien dat hier een taak ligt voor de leraren om de leerlingen een beetje sociaal gevoel bij te brengen, alhoewel ik het idee heb dat ook van deze zijde de medewerking armoedig is geweest.
Mijn excuus voor hen die wel hebben meegewerkt, en hebben laten zien dat we niet allemaal rot zijn en in onze eigen wereld leven.
Nee, onze school was in staat het miserabele bedrag van fl. 128,34 bijeen te brengen, wat neerkomt op een bedrag van fl. 0,32 per man!
Dat er na het bekend maken van het bedrag nog mensen zijn die hard gaan lachen begrijp ik niet. Maar goed, ze zullen wel niet beter weten.
Ik vind het gewoon een afgang voor de school want op het centrale punt staan wij geboekt als "Nationale Schildersschool".
Maar laten wij ons maar beperken tot onze eigen problemen, laten we ons erover opwinden dat ik "Nationale Etaleursschool" onder een stenciltje heb gezet, dat is inderdaad veel belangrijker.
Daar kunnen wij een hoop mensen mee redden.
Ook hier op school is weer gebleken: Biafra ligt ver weg, heel ver weg, daar hebben wij niks mee te maken.
Niks?

(De Biafra oorlog vond plaats in de periode 1967 tot en met 1971. De strijd ging tussen het centrale gezag in Nigeria en de opstandige provincie Biafra. In feite was het een etnisch conflict tussen de Igbo en de Haussa, twee bevolkingsgroepen. De burgerbevolking in Biafra werd uitgehongerd. Dit leverde voor het eerst televisiebeelden op van een hongerende Afrikaanse bevolking. In totaal vielen er tijdens de oorlog meer dan één miljoen burgerslachtoffers. Artsen zonder Grenzen werd tijdens dit conflict opgericht).