maandag 31 januari 2011

AGRICULTURAL COMPENDIUM



Ergens in de jaren tachtig werd er een nieuwe uitgave voorbereid van Agricultural Compendium: For Rural Development in the Tropics and Subtropics.
Een standaard referentiewerk voor ontwikkelingswerkers in de tropen, uitgegeven door Elsevier Science.
Omslagen voor dit soort uitgaves waren nogal behoudend, ik werd benaderd door de uitgever om het omslag te verzorgen en het leek mij een aardig idee om dat eens anders aan te pakken.
Ik benaderde Elly Hees voor een paar schetsen die ik voor het omslag en promotiemateriaal kon gebruiken.
Uiteindelijk werden deze drie fraaie tekeningen aangeleverd.
Ik zie nog de gezichten van mijn opdrachtgevers toen ik hiermee aankwam.
Ze hadden geen idee wat ze ermee aanmoesten.
Maanden hoorde ik er niets van, daarna kreeg ik de vraag of ik een korenaar en een wereldbol, geschikt voor stempeldruk kon aanleveren. Uit het gewenste formaat leidde ik af dat het waarschijnlijk om het Compendium ging, en ja hoor, na verloop van tijd ontving ik het boek, met op het omslag een gouden korenaar en een wereldbol.

Gelukkig had ik de tekeningen nog.

maandag 3 januari 2011

LE PAGNON

Een klasgenoot uit de NIMETO tijd, Bart Ariëns, kwam na 38 jaar op bezoek, bij ons op de camping in Frankrijk.

Toen Bart Ariëns in januari 2010 zijn stukje op het weblog aanpaste deed hij tevens de volgende mededeling:
"Door dit weblog hebben wij inmiddels weer contact met Truus, het plan is om haar in Frankrijk op te zoeken. Weer een camping met wifi, waar ik lekker kan telewerken en tegelijk genieten".

Van Truus kreeg ik onlangs dit verhaal en foto's:
Tijdens de zomervakantie 2010 kwamen Bart en Birgitt met een 'behoorlijk grote' caravan bij ons op de camping.
Zoals altijd, hadden ze het goed voor elkaar, en met veel plezier hebben we toe staan kijken hoe Bart, met een eenvoudige handbediening, zijn caravan naar de juiste plaats dirigeerde.

Bart was niets veranderd, en ook Birgitt was nog dezelfde, we ontmoetten elkaar met groot enthousiasme.
In deze periode waren ook onze kinderen bij ons op vakantie en gezamenlijk namen we deel aan de Nocturne, een avondbarbeque in ons dorp.
Je haalt daar je vlees, wijn en brood en kunt dat ter plekke bereiden, en gezamelijk aan lange tafels opeten.
Bart maakte toen een foto van ons als gezin, en afgelopen kerst kregen wij als kerstkado deze foto op canvas geprint van onze kinderen!
Natuurlijk hebben we ook herinneringen opgehaald, maar eigenlijk zijn we gewoon verder gegaan waar we gebleven waren.
Op de NIMETO zaten Bart en ik vaak naast elkaar in de klas, met name bij Sieders. Het was heel vertrouwd en gezellig.
Bart en Birgitt verblijven in de zomer veel in Frankrijk, omdat ze daar via internet hun werk kunnen doen. Hun bedrijf is Enterprise Communications.
Bart heeft zich met name uitgeleefd in het fotograferen van de omgeving, ze hadden ook electrische fietsen mee. Daar had Bart volgens mij een patent op en is ideaal om de natuur echt goed te bekijken.



We hebben genoten van elkaar en natuurlijk is iedereen welkom bij ons.

Le Pagnon

Bart haalde in zijn bericht ook nog een paar herinneringen op uit de NIMETO tijd:
Zo had jij (Gerard) twee (thonet) stoelen uit de kerk in Veenendaal voor ons geregeld. Hup, in mijn oude eend en op weg naar 't Veen.
Onderweg kregen wij autopech maar de Wegenwacht wist er wel raad mee. Nadat ik had gezegd "Ik dacht al.... bla bla" sprak hij de bij ons legendarische woorden "Denken moet je aan een paard overlaten, die heeft een groter hoofd".
De stoelen hebben wij overigens, in wisselende kleuren, nog jaren gebruikt.

Gerard:
Daarvan herinner ik mij nog dat we in onze witte etaleursjassen in je eend meereden. Het moet voor de andere automobilisten op de snelweg een merkwaardig gezicht zijn geweest, temeer daar we net deden of we een onwillige 'patiënt' begeleidden. Ik geloof dat Bert Thomassen er ook bij was. We hebben een aantal stoelen uit de pastorie gehaald, waar onze Soos toen gevestigd was. De kerk gebruikte de zolder als opslag voor overtollige zaken. Zelf heb ik tot ver in de jaren tachtig die stoelen rond de eettafel gehad. Hoe je alles in die eend gekregen hebt weet ik niet meer, maar wel dat we met z'n allen (onaangekondigd) bij mij thuis stamppot met worst hebben gegeten, in no time door m'n moeder klaargemaakt.
Weet je trouwens ook nog dat je in 1971 je nieuwe flat aan de Gliphoeve helemaal belegd hebt met de groene Heugafelt tegels die ik voor vrijwel niets mee kon nemen van mijn stageadres in Assendelft: Haven & van Hoorn? We gebruikten die tegels een aantal malen tijdens het bouwen van stands, maar ze werden afgedankt als ze een paar maal gebruikt waren. Ook hebben we in de flat wandjes geplaatst met behulp van afgedankt spaanplaat, al witgeschilderd. Ik heb vergelijkbare tegels jaren in de gang gehad. Onverslijtbaar die krengen.