donderdag 2 februari 2012

PROSPECTUS 1974

NIMETO - Afdeling Etaleren.

Gedeeltes uit de prospectus 1974-1975.
(Nog steeds gestencild, nu met een 2 kleuren offset omslag).

Onderwijsvorm

NIMETO-UTRECHT is een bijzondere vak-m.t.s. voor etaleren en schilderen, gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

Na de viering van het 50-jarig bestaan van de Nationale Schildersschool in oktober 1972 werd de naam van de school gewijzigd in NIMETO.

(Bertus de Jonge, Nico de Vries en Hölzel zijn te vinden op onderstaande foto's.)























Het NIMETO omvat een afdeling etaleren en een afdeling schilderen.

De opleidingen duren vier jaar, waarvan het derde leerjaar een praktijkstage is.
De lessen worden gegeven van maandag - vrijdag, beginnen om 8.45 uur en eindigen om 16.35.
Elke les duurt 50 minuten.
Het aantal vakantiedagen bedraagt 60 schooldagen.
Buiten de vastgestelde schoolvakanties wordt geen vakantieverlof verleend.

Eisen voor de toelating zijn:
1. Het bezit van een diploma MAVO of HAVO.
òf Diploma lager beroepsonderwijs voor jongens of meisjes, t-stroom.
òf diploma lagere detailhandelsschool.
2. een met voldoende resultaat afgelegd beroepsgericht onderzoek.

Kandidaten die niet voldoen aan een der genoemde punten eisen van vooropleiding, kunnen na een met voldoend resultaat afgelegd toelatingsonderzoek eveneens worden toegelaten.
De mogelijkheid tot deelname aan dit toelatingsonderzoek is ter beoordeling van het bestuur.

Het beroepsgericht onderzoek omvat estetische ontwikkeling, hand- en tekenvaardigheid en beroepsgerichtheid.
Het toelatingsonderzoek omvat de vakken maatschappijleer, Nederlandse taal, Duitse- of Engelse taal, wiskunde en beroepsgericht onderzoek als hierboven omschreven.

Per leerjaar worden de kosten voor o.a. abonnementen op vakbladen, bibliotheek, excursies, leerlingenvereniging, lichtdrukken, schoolfonds, stencils, vakboek technologie, vormings- en werkweken en verzekering per leerling hoofdelijk omgeslagen. In 1973 bedroeg deze omslag F. 150,- per leerling.

Afdeling Etaleren.

Het doel van de etaleursopleiding is het leggen van een basis op middelbaar niveau van algemene-, economische- en technische aard, speciaal gericht op de etalage-reklame, opdat afgestudeerden zich, na een passende voortgezette vorming in het bedrijfsleven, kunnen ontwikkelen tot specialisten op het gebied van presentatietechnieken als etaleren en decoreren.

De opleiding is toegankelijk voor meisjes en jongens en is afgestemd op functies in reklame- en etalage-afdelingen van fabrikanten, groothandelaren, warenhuizen,modemagazijnen, inkoopcombinaties, standbouwstudio's, reklameburo's, dienstverlendende bedrijven en detailzaken en het op free-lance basis verzorgen van displays, etalages, reklame-objecten en stands.

Toekomstmogelijkheden

Onze afdeling etaleren is de eerste en tot nu toe enige middelbare etaleursopleiding in Nederland.
Na de start in augustus 1968, is in juli 1972 de eerste groep afgestudeerden begonnen met de opbouw van een maatschappelijke carriere.
De afgestudeerden zijn thans nog tekort in het bedrijfsleven werkzaam om een totaalbeeld te kunnen geven van de uiteindelijke bereikbare maatschappelijke posities, daar eerst een zekere periode van voortgezette vorming in het bedrijfsleven noodzakelijk is.
Er bestaat echter een nauwe relatie met de Raad voor het Grootwinkelbedrijf, die o.m. behulpzaam is bij het plaatsen van praktikanten in de aangesloten bedrijven.

Voor degenen die geen funktie in de decoratie-etalage sector ambiëren, is er de mogelijkheid een onderwijsbevoegdheid in handenarbeid of tekenen aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te behalen of zich verder te bekwamen in de reklame of marketing d.m.v. vervolgcursussen.
Onze etaleursopleiding voldoet aan de eisen van vooropleiding voor vermelde studiemogelijkheden.

Samenwerking met bedrijfsleven

De afdeling etaleren wordt begeleid door een Raad van Advies, waarin onder meer vertegenwoordigers van de Raad voor het Grootwinkelbedrijf, het Koninklijk Verbond van Ondernemers en verschillende chef-etaleurs zitting hebben.

Praktijkjaar

In het derde leerjaar zijn de leerlingen onder toezicht van de school in het bedrijfsleven werkzaam.
Het praktijkjaar wordt verdeeld in 2 stageperioden, welke in verschillende branches moet worden doorgebracht.
Een leraar onderhoud het contact tussen bedrijf, praktikant en school.
In de meeste bedrijven wordt de praktikant begeleid door een mentor.
Hij behartigt de belangen van de praktikant en controleert en signeert de door de praktikant voor de school te maken praktijkrapporten.
Aan het einde van een stageperiode geeft het bedrijf een beoordeling over de praktikant aan de directeur van de school.
Eens in de veertien dagen wordt een schooldag gehouden onder leiding van de contactleraar, teneinde ervaringen uit te wisselen, praktijkrapporten te bespreken en door aanvullende lessen de kennis verder uit te breiden.

(foto: Erroll (Renee) Bouhuys uit Utrecht, klasgenoot 1e leerjaar).