vrijdag 29 juni 2012

ALL ABOUT TRENDS

Nimeto Seminar 2012 - All About Trends
Een inspirerend lifestyle en design seminar
28 juni 2012, 14.00 – 17.00 uur

Na bijna 40 jaar besloot ik weer eens een bezoek aan de NIMETO te brengen.
Dit (derde) seminar leek mij een goede gelegenheid.

Vooruitdenken, vernieuwen, verrassen.
In de creatieve industrie en de door Nimeto Utrecht bediende werkvelden gaat het meer dan ooit om trends:
Trendwatching, trendforecasting
en als het even kan:
trendsetting.
Een actueel thema.
Een mooi thema. Een inspirerend thema.

Ik wilde wel eens kennis maken met 'Upcoming Talent' en 'vooraanstaande en bevlogen stylisten en trendwatchers' en hun visie op lifestyle en design in de dagelijkse praktijk.

De treinreis van Amsterdam naar Utrecht ging als gepland.
Het stationsgebied van Utrecht is, zoals gebruikelijk, weer een enorme bende, bijna te vergelijken met de sloop van de stationswijk eind jaren zestig, toen wij er dagelijks kwamen.
Knap dat een gemeente zo stug kan volhouden aan lelijkheid en chaos.


Het NIMETO gebouw aan de Smijerslaan was flink uitgebreid, er zijn hele stukken aangebouwd, ik herkende het bijna niet meer. 
Het was druk, de ontvangst was hartelijk met een drankje en zelfs taart.
Toen ik de andere deelnemers nader bekeek, in de hoop dat ik iemand zou herkennen, gebeurde dat niet. Ik was duidelijk één van de oudere bezoekers en enig in zijn soort.
Om twee uur opende de voorzitter van het College van Bestuur Hans Verschoor het seminar.
Hij introduceerde de gids voor de middag; Ruud Kuijer, beeldhouwer, (bekend van zijn Waterwerken langs het Amsterdam-Rijn kanaal) en één dag in de week docent op de Nimeto.
Hier zijn webpagina.

"Ik ben een zeef die dingen filtert"
Daarna was het de beurt aan Milou Ket, een trendwatcher die voor bedrijven onderzoek doet en advies geeft over zaken die in de nabije toekomst zullen gaan plaatsvinden. Ook maakt ze een serie boeken die dienen als inspiratie voor bedrijven die bijvoorbeeld gordijnstoffen en andere interieurzaken ontwerpen en produceren. Zelf vond ik haar kleurkaarten als gids voor komende ontwikkelingen in mode en interieur fraai. Haar werkwijze is: veel reizen, indrukken opdoen, veel tijdschriften doornemen, dingen die haar opvallen rubriceren, en na voldoende materialen verzameld te hebben een aantal moodboards maken, waar dan een aantal boeken van gepubliceerd worden.
Kijk eens op haar website voor meer informatie.

Irene Westerbeek, een jonge hond die de blog The Cool Collector opgezet heeft was de volgende spreker.

The Cool Collector

In 2010 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en nu al gespecialiseerd in Forecasting en Creative Marketing. In tegenstelling tot Milou Ket werkt zij digitaal. Irene is de stem van de twintigers, essentieël voor veel bedrijven. Voor een kabelaar onderzocht ze het gegeven dat in de nabije toekomst al het glas om ons heen, wat minimaal 4 mm dik is een beeldscherm is. Geen zonwering meer nodig, bij het opstaan trekt het glas automatisch een grijs filter weg. In de badkamer kan je, wanneer je er niet te florissant uitziet, je spiegelbeeld met een paar vegen aangenaam bij photoshoppen. De kabelaar werd er wat zenuwachtig van: "hoe krijgen we in vredesnaam de wifi naar de koelkast", natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het leven.
In haar presentatie stipte ze ondermeer een restaurant in London aan INAMO waar je aan een zgn. e-table je bestelling door kan geven, de tafelbedekking aan kan passen, een spelletje spelen, nagaan hoever het met je eten in de keuken staat, en na afloop een taxi bestellen.
Klik vooral de filmpjes eens aan, je geloofd je ogen niet.
De volgende keer in London  ga ik er zeker heen.



Frans van Oostrom (stagecoördinator voor Nimeto) gaf een verhandeling over het project ‘Stagebegeleiding en social media’.
De afgelopen twee jaar is er binnen Nimeto Utrecht geëxperimenteerd met het inzetten van social media tijdens stagebegeleiding. Tijdens het project schrijft een aantal leerlingen in plaats van een stageverslag een online webblog. Dit webblog is afgeschermd en alleen toegankelijk voor de docent en praktijkbegeleider. Hierdoor kan dagelijkse feedback worden gegeven en het proces van begeleiding en beoordeling verbeterd en versneld worden.
Wat ik ervan begreep is dat het een efficiënte manier van stagebegeleiding is. Alleen de afscherming is nog niet optimaal. Na wat googelen kon ik een aantal weblogs gewoon bekijken.

Hieronder een soortgelijke presentatie van Frans op Kennisnet.

Praktijkervaringen met ict: bekijk de pitch

Als laatste kwamen er twee ex-studenten aan het woord, die iets vertelden over hun huidige aktiviteiten.

Bij het verlaten van de presentatieruimte kreeg iedere deeldemer de bekende goody bag met daarin twee NIMETO jaarboeken 2011-2012, waarin alle 4e jaars zich konden presenteren. Het zijn mooie kijk- en informatieboeken en laten zien dat er werk van hoge kwaliteit is afgeleverd. Het viel wel op dat het aantal vrouwelijke leerlingen veel groter is als in onze jaren het geval was.
Toen werd het tijd voor het bezichtigen van het werk van acht geselecteerde leerlingen, waar mij vooral het buizen alfabet van Laura Bos van de opleiding Ruimtelijke Presentatie en Communicatie (RPC) opviel. Typografisch helemaal in orde, al is een mogelijke toepassing natuurlijk wel beperkt.
Ook de fluoriserende sleutelgatring vond ik echt een uitvinding. Voor 1.99 euro nooit meer zoeken naar het sleutelgat 's avonds.

Tijdens de afsluitende "Meet & Greet" (ja die was er ook) had ik nog een kort gesprek met Hans Verschoor over een eventuele reunie voor oud-leerlingen. Ik wilde weten of wij iets onder de NIMETO vlag konden organiseren. Hij stelde voor dat er een concept gemaakt wordt en dat dat dan nader bekeken kan worden. Voor onze lichting is het volgend jaar 40 jaar geleden dat wij afzwaaiden, misschien een aanleiding om dat te vieren.
Voor mijzelf is het interessant om na te gaan met welke gedachten wij de school verlieten, en wat er uiteindelijk van onze ideeën terechtgekomen is, nu velen van ons aan het eind van hun werkzame leven zijn gekomen. Ik weet het, veel van jullie zien dat nog niet onder ogen, maar nu kunnen we het nog aan elkaar doorgeven. Over een jaar of 10 is dat alweer een stuk lastiger.

Al met al vond ik het een inspirerende middag.
Proficiat.

(Gerard)